• ✔ Gratis verzending vanaf €99,-               ✔ 30 dagen retourtermijn

✓ Gratis verzending vanaf €99,- 
✓ 30 dagen retourtermijn

Welke staande lamp past perfect achter mijn bank?
#producten

Welke staande lamp past perfect achter mijn bank?

Publicatiedatum 20 januari 2023

Een lastige opgave: welke staande lamp kies je nu? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje. Van een staande lamp bij de bank wordt vaak veel verwacht. Het is handig als je erbij kan lezen, maar het licht mag niet storen bij het tv-kijken. Hij mag best in het oog springen, maar ook weer niet teveel plaats innemen. Hij moet stijlvol zijn, passen bij de rest van je inrichting en liefst ook nog een beetje zuinig zijn in energieverbruik. Als die ene lamp dat allemaal in huis heeft, weet je zeker dat je goed zit!

Zo vind je eindelijk de juiste staande lamp bij de bank
Shine your light on me
Extra tip: de booglamp als probleemoplosser
Hoe zit het met een hoekbank?
Veelgestelde vragen over staande lampen bij een bank
Meestgestelde vragen

Zo vind je eindelijk de juiste staande lamp bij de bank

Vaak valt het niet mee om een passende vloerlamp te vinden. Eentje die functioneel én mooi is en waar je niet na een maand op uitgekeken bent. Met een aantal tips leiden we jouw zoektocht in goede banen en weet je zeker dat je geen spijt krijgt van je aankoop.

Functioneel, sfeervol of trendy?
Start alvast met het maken van een wensenlijstje en zet die wensen daarna in volgorde van belangrijkheid. Wil je vooral voldoende licht bij de bank, dan is het handig wanneer je de lichtstraal van de lamp kunt richten. Gaat het vooral om sfeer, kijk dan naar een vloerlamp die gedempt licht verspreidt. Ga je vooral voor stijl? Zoek dan op materiaal, vorm en kleur.

camera-icon.jpg Chiara vloerlamp

Shine your light on me

Een vloerlamp maakt deel uit van je totale verlichtingsplan, dus bedenk goed op welke plek je welke lichtsterkte nodig hebt. Heb je een favoriete plek om te lezen, zorg bij die bank of fauteuil dan voor voldoende licht. Plaats een staande lamp naast of achter de bank en let op dat de lichtstraal goed van boven op je boek valt. Wil je juist het schilderij boven de bank in de spotlights zetten? Kies dan een vloerlamp waarvan je minimaal een lamp kunt richten, zodat hij licht opzij of naar boven geeft. Ben je fan van zacht en sfeervol licht, dan kun je prima kiezen voor bollen van gekleurd glas.

De beste plek voor een staande lamp
Een oud adagium luidt: vorm volgt functie. Dus als je bepaald hebt wat de belangrijkste functie van de lichtbron is, ga je vervolgens op zoek naar de bijpassende vorm. Kijk daarbij goed naar de ruimte die je beschikbaar hebt. Past de lamp direct achter of naast de bank of staat daar al iets? Een hoge booglamp kan in dat laatste geval een oplossing zijn, want die kun je ook op enige afstand plaatsen. Heb je wel plek, maar niet zoveel, kies dan een slanke, verticale vloerlamp. Wil je juist de kamer een beetje vullen, ga dan voor een vloerlamp met volume, zoals een met meerdere lampen.

camera-icon.jpg Oona vloerlamp

Extra tip: de booglamp als probleemoplosser

Soms zit een stopcontact op een onhandige plek of staat je bank er net te ver vandaan. In dat geval kan een gebogen vloerlamp bij de bank de perfecte oplossing zijn. Door zijn reikwijdte kan hij iets verderop staan en toch genoeg licht op de gewenste plek brengen. Een gebogen vloerlamp bij de bank kan ook een hanglamp vervangen, waarmee je storende draden langs het plafond vermijdt.

De vloerlamp als stylestatement
Heb je je verlichting al helemaal op orde, maar nog wel plek voor een extra lamp? Maak van je staande lamp dan een style statement. Kies voor een opvallend design, een bijzondere vorm, kleur of materiaal. Een staande lamp achter de bank steekt letterlijk boven je andere meubels uit en vormt zo een mooie eyecatcher.

Hoe zit het met een hoekbank?

Wil je een staande lamp bij je hoekbank plaatsen? Houd dan rekening met de volgende dingen: 

  • Denk aan de positie; bij voorkeur plaats je de lamp naast of achter de hoekbank, zodat hij zowel functioneel als gezellig is
  • Let op de hoogte en lichtsterkte; zorg ervoor dat het licht niet té fel is, maar dat het wel fel genoeg is als je bijvoorbeled een boek wil lezen
  • Kies een design dat past in de rest van je interieur; vergeet niet om de kleur en het materiaal van de staande lamp af te stemmen op het materiaal van de bank, maar óók met de rest van je interieur

camera-icon.jpg Charlie vloerlamp

meer inspiratie

Veelgestelde vragen over staande lampen bij een bank

Wat is de ideale hoogte voor een staande lamp bij de bank?

De hoogtes van vloerlampen variëren en sommige modellen zijn zelfs in hoogte verstelbaar. Meet voordat je gaat shoppen de hoogte van je zitmeubel, zodat je zeker weet dat de staande lamp er voldoende bovenuit steekt. Wil je licht op verschillende hoogtes? Kies dan een vloerlamp met meerdere lampen.

Waar kan ik de staande lamp plaatsen bij mijn bank?

In principe kan je vloerlamp zowel naast als achter de bank staan. Houd rekening met de afstand tot het dichtstbijzijnde stopcontact en zorg dat je het licht goed op de juiste plek richt. Let ook op dat je altijd makkelijk bij de aan-/uitknop of de dimmer kunt.

Welke staande lamp past bij mijn bank?

Smaken verschillen en gelukkig is de keuze dan ook groot. Ga uit van je eigen woonstijl en kies een lamp die daar goed bij past qua vormgeving, materiaal en kleur. Zo blendt de vloerlamp perfect in je interieur. Wil je juist een staande lamp die opvalt, neem dan contrast als uitgangspunt. Bijvoorbeeld een lamp met strakke lijnen bij een bank met rondingen of een kleurrijke vloerlamp bij een witte, grijze of zwarte bank.

Past alleen een staande lamp naast de bank?

Wil je licht bij je bank, dan zijn er meerdere opties. Een staande lamp is misschien de meest gebruikelijke, maar je kunt ook kiezen voor een wandlamp of een tafellamp op een bijzettafel. Een hele fraaie en bijzondere oplossing is een hanglamp naast de hoekbank, zeker als je kiest voor een exemplaar met meerdere lampen.

altijd de beste deals ontvangen?

Ontvang 10% korting op je eerstvolgende bestelling

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste trends en laatste aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

COCOmaison fans

inspireer anderen

tag ons op instagram of gebruik #cocomaison

COCOmaison wooninspiratie

wooninspiratie

Lees onze inspiratieblogs en laat je inspireren

Ook interessant...