• ✔ Gratis verzending vanaf €99,-               ✔ 30 dagen retourtermijn

✓ Gratis verzending vanaf €99,- 
✓ 30 dagen retourtermijn

Zelf een lichtplan voor de woonkamer maken
#woontips

Zelf een lichtplan voor de woonkamer maken

Publicatiedatum 28 december 2020
Bewerkt op 25 januari 2024

De verlichting in een ruimte kan voor een geweldige sfeer zorgen. Kies daarom de juiste! Ontdek in enkele gemakkelijke stappen hoe je een lichtplan voor je woonkamer maakt en zo de perfecte verlichting kiest voor een optimale sfeer. Neem voor meer inspiratie ook zeker een kijkje bij de verlichting van COCOmaison!

1. begin met een plattegrond
2. functionele verlichting
3. creëer lichtcirkels
4. bepaal de sfeer

verlichting
lichtplan woonkamer

tips van onze stylisten

begin met een plattegrond

Als je start met het maken van een lichtplan voor je woonkamer begin je met het maken van een plattegrond. Zo kun je gericht op zoek naar de juiste lampen voor die ruimte. Een plattegrond omvat alle belangrijke elementen in de woonkamer: ramen, deuren, meubels, scheidingsmuren… Vergeet zeker geen schilderijen en andere elementen aan te duiden die extra belicht moeten worden. Ook stopcontacten en schakelaars zijn belangrijk om mee te nemen in de plattegrond, want op die manier creëer je een perfect beeld van waar overal verlichting moet en kan komen.

Je kunt de plattegrond altijd uit de losse pols tekenen, maar we raden aan om de ruimte op ruitjespapier uit te zetten, om een realistische schaal te behouden. Ben je beter in computertekenen? Dan kun je ook gebruik maken van een 3D-tekenprogramma om de ruimte vorm te geven. Daarnaast zijn er ook voldoende online lichtplannen te downloaden en als voorbeeld te gebruiken.

camera-icon.jpg Bo hanglamp 1*E27

functionele verlichting

Als tweede moet de functie van de ruimte bepaald worden. De woonkamer is vooral een leefruimte, maar kan verder opgedeeld worden in een plek om te lezen, te eten, te werken… Het is dus belangrijk dat er voor die verschillende functies verschillende soorten lichtpunten aanwezig zijn.

Om te werken en te lezen moet er voldoende licht aanwezig zijn om je concentratie te kunnen bewaren. Om te eten en te ontspannen mag er wat minder licht aanwezig zijn en wordt er vaak overgeschakeld op een sfeervoller licht. Duid elke functie van de ruimte aan op de plattegrond en wijs de bijpassende lichtelementen toe aan elke onderverdeling. Zo krijg je al een duidelijker beeld van welke soorten lampen waar terecht zullen komen.

camera-icon.jpg Tali tafellamp

creëer lichtcirkels

Nadat je de woonkamer hebt onderverdeeld in de verschillende functies, kun je lichtelementen aanduiden op de plattegrond. Dat doe je door middel van lichtcirkels. Lichtcirkels duiden niet noodzakelijk de precieze positie van de lamp aan, maar eerder de gebieden waar licht belangrijk is. Geef elke lichtcirkel een nummer en ga verder naar stap 4 om de soort verlichting te bepalen per lichtcirkel.

camera-icon.jpg Jax tafellamp

✓ Lees ook: 4 gouden regels voor het kiezen van lampen

bepaal de sfeer

Om de soort verlichting te bepalen, maken we onderscheid tussen basis- en sfeerverlichting. Basisverlichting is het basisniveau van licht in de ruimte. De verlichting die ervoor zorgt dat je niet in het donker zit! De rest van de verlichting pas je aan op de basisverlichting.

Als je kiest voor basisverlichting zijn hanglampen, plafonnières of spots het meest geschikt. Als het gaat om sfeerverlichting zijn tafellampen, wandlampen of vloerlampen the way to go. Houd wel rekening met de kleuren van je meubels en muren als je soorten verlichting kiest. Meubels en muren in donkere kleuren hebben namelijk meer licht nodig dan een ruimte die al hoofdzakelijk lichte kleuren bevat. Tip: verlichting met een dimfunctie kan ook een oplossing zijn om van de ene sfeer naar de andere te switchen.

camera-icon.jpg Boris tafellamp

✓ Lees ook: 6 tips voor het decoreren van jouw badkamer

lichtplan maken

bekijk onze tips voor andere ruimtes in je huis

verlichting van COCOmaison

lichtplan voor de keuken

onze tips
  • Zorg voor voldoende licht boven je werkblad
  • Zorg voor voldoende licht boven je kookplaat of fornuis
  • Maak gebruik van dimbare verlichting, zeker in een open keuken
verlichting van COCOmaison

lichtplan voor de slaapkamer

onze tips
  • Maak gebruik van dimbare verlichting: functioneel, maar toch sfeervol
  • Zet een tafellamp op je nachtkastje voor extra sfeer
  • Zet een mooie vloerlamp in de slaapkamer
verlichting van COCOmaison

lichtplan voor de badkamer

onze tips
  • Hang een lamp boven de spiegel of kies voor een spiegel met verlichting
  • Kies voor een lamp die goed tegen vocht kan
  • Zorg in een badkamer ook voor voldoende natuurlijk licht
meer inspiratie
altijd de beste deals ontvangen?

Ontvang 10% korting op je eerstvolgende bestelling

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste trends en laatste aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Veelgestelde vragen

Welke soorten verlichting zijn belangrijk voor het maken van een lichtplan?

In de woonkamer zijn de basis- en sfeerverlichting het meest belangrijk. Daarnaast kun je ook kiezen voor accentverlichting wanneer je bepaalde ruimtes of objecten wilt benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij dat je graag wilt uitlichten.

Welk type lamp is het meest geschikt als basisverlichting?

Als basisverlichting kun je het beste kiezen voor hanglampen, plafonnières of plafondspots. Zorg ervoor dat je voldoende van dit soort lampen ophangt zodat de hele woonkamer verlicht wordt.

Welk type lamp kan ik gebruiken als sfeerverlichting?

Om sfeer aan te brengen zijn tafel-, wand- en staanlampen het meest geschikt. Het beste kun je kiezen voor lampen met een dimmer. Zo kun je zelf de sfeer aanpassen naar het moment.

COCOmaison fans

inspireer anderen

tag ons op instagram of gebruik #cocomaison

COCOmaison wooninspiratie

wooninspiratie

Lees onze inspiratieblogs en laat je inspireren

Ook interessant...