
Zelf een lichtplan voor de woonkamer maken
Publicatiedatum | 28 december 2020 |
De verlichting in een ruimte kan voor een geweldige sfeer zorgen. Kies daarom de juiste! Ontdek in enkele gemakkelijke stappen hoe je een lichtplan voor je woonkamer ontwerpt en zo de perfecte verlichting kiest voor een optimale sfeer. Neem voor meer inspiratie ook zeker een kijkje bij de verlichting van COCOmaison!
Tips van onze stylisten
Begin met een plattegrond
Begin met een plattegrond van je woonkamer. Zo kun je gericht op zoek naar de juiste lampen voor die ruimte. Een plattegrond omvat alle belangrijke elementen in de woonkamer: ramen, deuren, meubels, scheidingsmuren… Vergeet zeker geen schilderijen en andere elementen aan te duiden die extra belicht moeten worden. Ook stopcontacten en schakelaars zijn belangrijk om mee te nemen in de plattegrond, want op die manier creëer je een perfect beeld van waar overal verlichting moet en kan komen.
Je kunt de plattegrond altijd uit de losse pols tekenen, maar we raden aan om de ruimte op ruitjespapier uit te zetten, om een realistische schaal te behouden. Ben je beter in computertekenen? Dan kun je ook gebruik maken van een 3D-tekenprogramma om de ruimte vorm te geven. Daarnaast zijn er ook voldoende online lichtplannen te downloaden en als voorbeeld te gebruiken.
Functionele verlichting
Als tweede moet de functie van de ruimte bepaald worden. De woonkamer is vooral een leefruimte, maar kan verder opgedeeld worden in een plek om te lezen, te eten, te werken… Het is dus belangrijk dat er voor die verschillende functies verschillende soorten lichtpunten aanwezig zijn.
Om te werken en te lezen moet er voldoende licht aanwezig zijn om je concentratie te kunnen bewaren. Om te eten en te ontspannen mag er wat minder licht aanwezig zijn en wordt er vaak overgeschakeld op een sfeervoller licht. Duid elke functie van de ruimte aan op de plattegrond en wijs de bijpassende lichtelementen toe aan elke onderverdeling. Zo krijg je al een duidelijker beeld van welke soorten lampen waar terecht zullen komen.
Creëer lichtcirkels
Nadat je de woonkamer hebt onderverdeeld in de verschillende functies, kun je lichtelementen aanduiden op de plattegrond. Dat doe je door middel van lichtcirkels. Lichtcirkels duiden niet noodzakelijk de precieze positie van de lamp aan, maar eerder de gebieden waar licht belangrijk is. Geef elke lichtcirkel een nummer en ga verder naar stap 4 om de soort verlichting te bepalen per lichtcirkel.
✓ Lees ook: 4 gouden regels voor het kiezen van lampen
Bepaal de sfeer
Om de soort verlichting te bepalen, kunnen we een onderscheid maken tussen basis- en sfeerverlichting. Het woord zegt het al zelf, basisverlichting is het basisniveau van licht in de ruimte. De verlichting die ervoor zorgt dat je niet in het donker zit! De rest van de verlichting, sfeerverlichting bijvoorbeeld, pas je aan op de basisverlichting. Anders dan bij basisverlichting, speelt design veel meer een rol bij sfeerverlichting. Je probeert de verlichting aan te passen aan de stijl van de ruimte en creëert een kleur en warmte die voor jou aangenaam zijn in die ruimte.
Overloop de lichtcirkels van de vorige stap en wijs de soort verlichting toe aan elk nummer. Als je kiest voor basisverlichting zijn hanglampen, plafonnières of spots het meest geschikt. Als het gaat om sfeerverlichting zijn tafellampen, wandlampen of vloerlampen the way to go. Als je op voorhand weet welke sfeer je wil creëren in je woonkamer, is deze stap niet moeilijk. Houd wel rekening met de kleuren van je meubels en muren als je soorten verlichting kiest. Meubels en muren in donkere kleuren hebben namelijk meer licht nodig dan een ruimte die al hoofdzakelijk lichte kleuren bevat. Tip: verlichting met een dimfunctie kan ook een oplossing zijn om van de ene sfeer naar de andere te switchen. Een fellere lamp tijdens het studeren of werken kan ineens een sfeervol zacht lampje worden bij een filmavond! Handig toch!
Ben je ook nog op zoek naar mooie verlichting voor de badkamer? Lees dan onze blog 6 tips voor het decoreren van jouw badkamer.
Veelgestelde vragen
In de woonkamer zijn de basis- en sfeerverlichting het meest belangrijk. Daarnaast kun je ook kiezen voor accentverlichting wanneer je bepaalde ruimtes of objecten wilt benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij dat je graag wilt uitlichten.
Als basisverlichting kun je het beste kiezen voor hanglampen, plafonnières of plafondspots. Zorg ervoor dat je voldoende van dit soort lampen ophangt zodat de hele woonkamer verlicht wordt.
Om sfeer aan te brengen zijn tafel-, wand- en staanlampen het meest geschikt. Het beste kun je kiezen voor lampen met een dimmer. Zo kun je zelf de sfeer aanpassen naar het moment.